Owoce i warzywa na K

Owoc na K

Kiwi

Inaczej zwany agrestem chińskim, ponieważ miejscem ich rodzimego występowania są Chiny. Obecnie kiwi uprawiane jest w wielu miejscach na świecie.

Kiwi to nieduży owoc o kulistym kształcie i brązowej skórce pokrytej kutnerem – gęste, małe włoski . Jego miąższ jest soczysty, galaretowaty, najczęściej o kolorze zielonym i zawiera liczne małe czarne lub brązowe pestki. W centrum owocu znajduje się biały rdzeń. Owoce kiwi wyróżniają się dużą zawartością witaminy C.

Kasztan jadalny

Owoc na K, na początku występował tylko na południe od Alp, ale potem został rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej i Słowacji. Obecnie jest również rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Często nazywany jest maronem.

Kasztany jadalne rosną na drzewie, które osiąga wysokość do 35 m. Owoce są okryte  owocową zieloną kopułą, pokrytą gęstymi, ostrymi kolcami. Orzech  pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie zeschniętymi resztkami szyjek słupka.

Kumkwat

Owoc wywadzący się z Chin, do Europy zostały sprowadzone przez szkockiego zbieracza roślin. Obecnie uprawiany jest na w wielu regionach na świecie.

Kumkwat to małe owoce, barwy pomarańczowej, pokryte cienką skórką. Jest zaliczany do owoców cytrusowych.

Karambola

Owoc znany pod inną nazwą jako oskomian pospolity. Karambola występuje naturalnie w Malezji oraz w Indonezji, oprócz tego można ją spotkać w Ghanie, Polinezji Francuskiej, Brazylia, Gujana oraz na Florydzie i Hawajach.

Zwyczajowo nazywana jest gwiaździstym owocem a to za sprawą jego przekroju przypominającym gwiazdę. Karambola rośnie na drzewie, które osiąga od 7 m do 10 m. Owoc jest żółtawy i otoczony woskowaną skórką.

Warzywo na K

Kukurydza

Warzywo pochodzące z Meksyku a obecnie uprawiane na całym świecie. Największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny oraz Brazylia.

Łodyga kukurydzy może osiągać od 0,5 do 2,5 m, a w tropikach nawet do 6 m wysokości. Owoce typu ziarniak najbardziej znane są małe, drobne ziarno w kolorze żółtym, choć występują też liczne odmiany o innym kształcie i ubarwieniu.

Kukurydza uprawiana jest od ponad 4500 lat. W kulturze Majów i Azteków była bazą materialną, obiektem wierzeń i kultu religijnego.

Kapusta

Warzywo na literę K nie występujące w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Kapustę znano już w starożytnym Rzymie. Posiada ona szereg działań prozdrowotnych.

Na łodydze  wytwarza się zwarta, pojedyncza głowa, okryta liśćmi. W zależności od odmiany głowa kapusty ma inny kształt oraz twardość. Kapusta jest zielono-biała.

Kalafior

Warzywo zawierające ogromne ilości składników odżywczych. Kalafior jest lubiany przez ludzi z powodu walorów smakowych i dietetycznych. Była znany już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów.

Kalafior to łuszczyna – suchy, pękający owoc, najczęściej koloru białego, choć występuje również w kolorze żółtym a nawet fioletowym. Rośnie na łodydze, która jest silnie skrócona i walcowata.

Kabaczek

Kabaczek inaczej znany jako cukinia, został wyselekcjonowany we Włoszech, skąd pochodzi jego inna nazwa. Główną ich zaletą jest smak oraz występowanie dużej ilości różnych aminokwasów.

Od pędu głównego odrastają krótkie pędy 5–10 cm długości. Owoce kabaczka są silnie wydłużone, maczugowate koloru ciemnozielonego. Kształtem przypominają ogromnego ogórka. Miąższ jest koloru zielonkawego.  

Kalarepa

Warzywo na K, znane wyłącznie z upraw, nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest to pospolita roślina uprawna.

Główna część kalarepy znajduje się w ziemi, a jest to spichrzowa bulwa pędowa, nad powierzchnią ziemi wyrasta kilka liści o długich ogonkach. Sama bulwa jest kulistego kształtu z zieloną lub fioletową skórką i białym miąższem.

Karczoch

Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Znana już była w starożytnym Rzymie i Grecji. Karczoch wykorzystywany jest jako roślina lecznicza albo kulinarna.

Karczoch rośnie na łodydze, która dorasta nawet do 2 m. Kwiaty zebrane są w kuliste kwiatostany, złożone z fioletowych kwiatów otoczonych łuskowatymi liśćmi o mięsistych nasadach.

Kiwano

Zwany również ogórkiem afrykańskim, w naturze występuje w prawie całej Afryce, także w Jemenie na Półwyspie Arabskim. Nazwa pochodzi ona od słów kiwi i banan, gdyż przypomina pod względem smaku i aromatu te owoce. Kiwano jest odmianą ogórka.

Owoce są owalne, o długości 10-15 cm.  Kiwano ma skórkę barwy jaskrawo-pomarańczowej z jasnymi plamami pokrytą kolcami. We wnętrzu owocu znajduj się zielonożółty miąższ, zawierający nawet 500 nasion. W odpowiednich warunkach może urosnąć nawet 20 cm w dzień.