Owoce i warzywa na J

Owoc na J

Jabłko

Owoc na literę J o kulistym kształcie i miękkim, soczystym miąższu. W Polsce jabłka uprawiane są od XII w. a do naszego kraju sprowadzili je cystersi.

Jabłko jest ważnym symbolem o różnorakim znaczeni. Według mitologii greckiej pierwszą jabłoń stworzyła Gaja. Znany jest także mit grecki traktujący o jabłku niezgody. W starożytnym Rzymie jabłko było symbolem wiecznego życia, z kolei Celtowie nazywali swój świat pozagrobowy Avalonem co oznacza „Wyspa Jabłek”. Złote jabłko było też jednym z atrybutów władzy królewskiej.

Jabłka można wykorzystać na bardzo wiele różnych sposobów m.in. jako składnik ciast (np. szarlotki), deserów, a nawet dań głównych.  Jabłka są też jednym ze składników cydrów.

Jagoda

Owoc na J występujący powszechnie w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej, w strefie klimatu umiarkowanego oraz arktycznego. Jagoda to niewielki owoc o kulistym kształcie, który dojrzały przybiera ciemnofioletowy kolor.

Jagody mogą być spożywane na surowo, ale także produkuje się z nich dżemy, soki czy inne przetwory. 

Jujuba

Zwana także głożyną pospolitą. Owoc występujący w Europie oraz południowej Azji, który w smaku przypomina jabłko. Jujuba to nieduży owoc o kulistym kształcie, który po dojrzeniu przybiera czerwoną barwę.

Z owoców jujuba wytwarza się słodkie syropy, dżemy czy konfitury. Można je jeść także na surowo. Liście poddane suszeniu są także parzone i spożywane jako herbata.

Jeżyna

Owoc na J pochodzący z Europy Środkowej, gdzie do dziś występuje w stanie dzikim. Obecnie jest rośliną uprawne hodowaną w wielu częściach świata. Jeżyna swym wyglądem przypomina ciemną malinę, jednak jest nieco większa.

Jeżyny wykorzystuje się do produkcji soków, dżemów i innych przetworów. Jest to też ważny składnik w medycynie naturalnej.

Jarzębina

Owoc na literę J występujący powszechnie w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz na Syberii. Jarzębina to mały kulisty owoc koloru pomarańczowego rosnący w kiściach na drzewie zwanym jarząbem pospolitym.

Ze względu na gorzki smak oraz zawartość trującego kwasu parasorbowego przed spożyciem jarzębina musi zostać poddana obróbce. Zazwyczaj wystarczy ją przemrozić lub potraktować wrzątkiem. Jarzębinę wykorzystuje się do produkcji dżemów, soków, syropów czy musów.

Warzywo na J

Jarmuż

Warzywo na J. Jedna z odmian kapusty, w zależności od odmiany liście jarmużu przyjmują barwę od zielonej do fioletowej.

Jarmuż wykorzystuje się na szeroką skalę w kulinariach. Dla przykładu chipsy z jarmużu stanowią zdrowy zamiennik dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych.

Jalapeño

Warzywo na literę J. Kształtem przypomina zieloną paprykę odmianę papryki chili. Według skali Scovilla jej ostrość to od 3500 do 3600 SHU.

Jeff Dunham – amerykański komik – wykorzystuje paprykę jalapeño w swoich występach scenicznych.