Owoce i warzywa na P

Owoc na P

Pigwa

Owoc pochodzący z obszaru Azji, obecnie rozprzestrzeniony w wielu innych regionach świata. Swym kształtem pigwa przypomina zielone jabłko jednak w smaku jest bardziej podobna do cytryny.

Pigwę wykorzystuje się do przygotowania galaretek czy dżemów, a także nalewek.

Papaja

Znana także jako melonowiec właściwy. To owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, który obecnie jest uprawiany na całym świecie w strefie klimatu tropikalnego. Papaja to owoc o owalnym kształcie, który osiąga wysokość do 50 cm i średnicę obwodu do 30 cm.

Z zewnątrz pokrywa go zielona skórka, która po dojrzeniu zmienia kolor na żółty. W środku znajduje się miękki, soczysty i bardzo słodki miąższ oraz liczne czarne pestki, które również są jadalne.

Niedojrzałe papaje można spożywać tylko po uprzednim ugotowaniu.

Pomarańcza

Bardzo popularny owoc cytrusowy pochodzący z Azji Wschodniej. Obecnie uprawiany w wielu rejonach świata, w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Obecnie pomarańcza stanowi 70% wszystkich uprawianych cytrusów. Największe uprawy znajdują się w Brazylii, USA oraz Chinach.

Pomarańcza zawiera duża ilość witaminy C i nadaje się do bezpośredniego spożycia. Ponadto z pomarańczy pozyskuje się sok, a z miąższu powstają różnego rodzaju przetwory m.in. dżemy.

Pomelo

Znana także jako pomarańcza olbrzymia. Owoc pochodzących z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie byłą uprawiana już w starożytności. W wyniku krzyżówki pomelo z pomarańczą chińską powstał grejpfrut.

Pomelo można spożywać na surowo, a ponadto wytwarza się z nich soki czy marmoladę. W Wietnamie kwiaty pomelo wykorzystuje się do produkcji perfum.

Porzeczka

Owoc na P należący do rodziny agrestowatych. Występuje w 2 podstawowych odmianach: czarnej oraz czerwonej. Porzeczka zawiera w swoim składzie bardzo dużo witaminy C.

Wykorzystuje się ją głownie jako surowiec do produkcji soku porzeczkowego, ale także dżemów, wina, nalewek czy kompotów. Porzeczka jest także dodatkiem do ciast czy deserów.

Poziomka

Owoc występujący na półkuli północnej oraz lokalnie w Chile. Najbardziej znaną odmiana tego owcu jest poziomka truskawka, popularnie nazywana po prostu truskawką, która powstałą ze skrzyżowania ze sobą dwóch odmian poziomki.

Poziomka to bardzo słodki i smaczny owoc, który znajduje zastosowanie jako dodatek do ciast deserów, ale występuje także pod postacią przetworów np. dżemów.

Pitaja

Znana także jako smoczy owoc czy truskawkowa gruszka. Pitaja to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany jest także w Azji Południowo-Wschodniej.

Pitaja to owoc pokryty różową lub żółtą skórką. Wewnątrz znajduje się biały, bardzo delikatny i soczysty miąższ oraz liczne, czarne pestki. Spożywa się go na surowo lub dodaje do deserów czy ciast.

Warzywo na P

Papryka

Warzywo pochodzące z Ameryki Centralnej, obecnie uprawiane niemal na całym świecie. Papryka to ponad 20 gatunków, w obrębie których wyróżnia się setki odmian różniących się kształtem, kolorem czy zawartością kapsaicyny.

Papryka jest wykorzystywana w wielu kuchniach na świecie m.in. węgierskiej czy meksykańskiej. 

Pietruszka

Warzywo na P z rodziny selerowatych, występujące w stanie dzikim we Włoszech oraz na Bałkanach. Ponadto pietruszkę uprawia się w wielu miejscach na świecie w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym.

Korzeń pietruszki przybiera najczęściej podłużny kształt, miąższ jest biały, zwarty i twardy. Liście jak i korzeń zawierają olejki eteryczne. Z pietruszki powstaje olejek używany w medycynie naturalnej. Korzeń może być jedzony na surowo lub po ugotowaniu. Nać pietruszki jest stosowana jako przyprawa do wielu dań m.in. zup czy sosów.

Patison

Odmiana dyni zwyczajnej pochodząca z Ameryki Północnej, do Europy trafiła za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Patison może przybierać barwę zieloną, żółtą, białą a nawet czarną.

Patison był uprawiany jako warzywo jadalne już przez Azteków. Obecnie wykorzystuje się je m.in. jako samodzielne danie, dodatek do dań mięsnych czy marynuje. Patison służy także jako roślina ozdobne.

Por

Warzywo na literę P pochodzące z Azji Mniejszej, uprawiane już w starożytnym Egipcie, do Polski trafiło w średniowieczu. Jeden z symboli Walii.

Por osiąga długość do 2 m, jego budowa jest warstwowa. Por jest składnikiem tzw. włoszczyzny, którą często dodaje się do rosołu, można go także dodać do sałatek, tart warzywnych czy zup krem.

Pomidor

Warzywo na P pochodzące z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane w wielu miejscach na całym świecie. Pomidor to warzywo o kulistym kształcie, który po dojrzeniu przybiera kolor czerwony lub żółty. Miąższ jest bardzo miękki i słodkawy.

Pomidory mogą być spożywane na surowo. Wykorzystuje się je także do produkcji m.in. ketchupu, sosu pomidorowego czy soku.