Owoce i warzywa na R

Owoc na R

Rambutan

Owoc występujący głównie w tropikalnej strefie klimatycznej Azji. Po malajsku nazwa tego owocu oznacza „owłosiony” co jest nawiązaniem do pokrywającej go skorupki.

Rambutan to nieduży kulisty owoc pokryty czerwonymi, długimi „włosami”. Miąższ jest biały, podobny do miąższu liczi. W smaku przypomina winogrono.

Renkloda

Owoc na R. Odmiana śliwki domowej, której rodzimym miejscem występowania jest Francja. W Polsce renkloda jest popularna głównie wśród indywidualnych sadowników.

Renkloda spożywana jest na surowo, wytwarza się z niej rożnego rodzaju przetwory m.in. dżemy czy powidła, ale także śliwowicę.

Reneta

Odmiana jabłoni domowej o bardzo długiej historii upraw. Z francuskiego nazwa tego owocu to „Królowa Jabłek”. Reneta jest jabłkiem z twardym i lekko kwaskowatym miąższem.

Doskonale nadaje się na przetwory: dżemy czy kompoty. Nadaje się do suszenia czy zakwaszania dań. To także idealny składnik do szarlotki.

Warzywo na R

Rzodkiewka

Warzywo pochodzące z Chin, które w Europie pojawiło się XVI w. Obecnie jet uprawiane na szeroką skalę wielu krajach na świecie. To niewielkie warzywo o czerwono-różowej skórce i białym miąższu. Jej cechą charakterystyczną jest ostry, pieprzowy smak.

Rzodkiew japońska

Jedno z najpopularniejszych warzyw spożywanych i uprawianych w Japonii. Rzodkiew japońska pierwotnie występowała w obszarze od Morza Śródziemnego do Azji Środkowej, a do Japonii trafiła za sprawą Chińczyków i szybko zdobyła ogromna popularność.

Rzodkiew japońska to długi podłużny korzeń o białej barwie. Spożywa się ją na surowo, po ugotowaniu, suszeniu czy marynowaniu.

Rabarbar

Warzywo na R występujące w klimacie umiarkowanym oraz subtropikalnym Azji. Jako roślina uprawna występuje w wielu innych miejscach na świecie. Jadalne są łodygi rabarbaru, które dojrzałe przyjmują czerwoną barwę. W smaku rabarbar jest słodki ale lekko kwaskowaty.

Wykorzystuje się go jako dodatek do ciast, deserów czy kompotów.

Rzepa

Rzepa pochodzi z okolic Afganistanu, ale obecnie warzywo to nie występujące w stanie dzikim. Uprawiano je już w starożytnej Grecji, z kolei w Indiach 2,5 tys. lat temu z rzepy pozyskiwano olej.

Obecnie rzepa to popularne warzywo pastewne, roślina kosmetyczna – składnik m.in. szamponów przeciwłupieżowych czy składnik wielu dań.

Rukiew

Warzywo należące do rodziny kapustowatych pierwotnie występujące w Europie oraz Azji. Obecnie jest uprawiane na wszystkich kontynentach. Rukiew występuje na terenach podmokłych, rośnie w wolno płynącej, płytkiej wodzie.

Rukiew stosuje się jako dodatek do sałatek, ale także lekarstwo na awitaminozę. Według wielu historyków rukiew wodna była jedną z ulubionych potraw Napoleona.

Roszpunka warzywna

Warzywo na R wywodzące się z Europu oraz Azji i Afryki Północnej. Obecnie uprawiana w wielu krajach na całym świecie.

Roszpunka to warzywo bogate w witaminy i minerały oraz olejki eteryczne, w smaku wyczuwalna jest lekko orzechowa nuta.

Rukola

Znana też jako rokietta siewna. Występuje w stanie dzikim w obrębie Basenu Morza Śródziemnego oraz jest uprawiana w wielu innych miejscach na świecie.

Rukola to warzywo to składnik wielu sałatek oraz surowiec do produkcji musztardy. Niektórzy uznają rukolę za zamiennik pieprzu.