Owoce i warzywa na C

Owoc na C

Cytryna

Cytryna pierwotnie pochodzi z Chin, a do Europy dotarła w II w. n.e. Jednak nie zdobyły wtedy zbyt dużej popularności. Za jej rozpowszechnienie odpowiadają Arabowie, którzy zaczęli ja powszechnie stosować ok. 700 roku. 

Czereśnia

Czereśnia tak naprawdę nie jest oddzielnym gatunkiem, a odmianą wiśni. Dokładniej mówiąc jest to tzw. wiśnia ptasia. Ceniona ze względu na walory estetyczne, znajduje także zastosowanie w gastronomii oraz medycynie naturalnej.

Cytron

Prawdopodobnie jeden z 3 przodków większości znanych obecnie cytrusów (poza pomarańczą i mandarynką). Pierwotnie uprawiany u podnóża Himalajów, już w starożytności dotarł do Europy, gdzie został później wyparty przez cytrynę.

Czarny bez

Inaczej bez lekarski, bez pospolity. To owoc na literę C, który jest ceniony ze względu na dużą zawartość witamin oraz walory smakowe. W medycynie wykorzystuje się niemal każdy element tej rośliny: kwiaty, owoce, korę a nawet korzenie. Czarny bez jest także składnikiem kosmetyków naturalnych oraz pełni funkcje ozdobne.

Warzywo na C

Czosnek

Znany jako naturalny antybiotyk i doskonały sposób na walkę z przeziębieniem. Hamuje rozwój infekcji, unieszkodliwia bakterie czy obniża ciśnienie krwi.

Cebula

Z biologicznego punktu widzenia cebula jest odmianą czosnku. Co ciekawe cebula stanowiła jedno z ważniejszych źródeł pożywienia dla robotników wznoszących piramidę Cheopsa w 4,5 tys. lat temu.

Chrzan

Gatunek z rodziny kapustowatych ceniony za wyjątkowe walory smakowe. W przeszłości stosowany również w medycynie naturalnej. Tradycyjny element stołu wielkanocnego.

Cukinia

Odmiana dyni zwyczajnej, choć zupełnie nie podobna jeśli chodzi o kolor oraz kształt owocu. W Polsce nazywana także kabaczkiem. Wykorzystywana głównie w gastronomi.

Cykoria

Warzywo na literę C, które jest bogate w witaminy i mikroelementy. Często wykorzystywana w medycynie naturalnej oraz gastronomii jako zdrowy dodatek do dań.