Owoce i warzywa na N

Owoc na N

Nektarynka

Owoc powstały ze skrzyżowania brzoskwini i śliwki. Obecnie uprawiany w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Nektarynka to owoc o kulistym kształcie mający gładką skórkę, kiedy dojrzeje ma kolor żółto-czerwony.

Nektarynka może być spożywana na surowo, ale także pod postacią soków dżemów lub konfitur.

Nerkowiec

Nerkowiec pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Jest to owoc dwuczęściowy, składa się z tak zwanego jabłka nanerczowego, które jest zgrubiałą częścią łodygi oraz owocu właściwego, którym jest pestkowiec zawierający jedno nasiono. 

Można spożywać go na surowo, po uprzednim prażeniu lub w formie bakalii. Ponad to liście nerkowca są wykorzystywane do produkcji pasty do zębów.

Nanercz

Owoc występujący w strefie klimatu międzyzwrotnikowego obu Ameryk. Nanercz składa się z dwóch części, jedna z nich przypomina wyglądem jabłko, a druga fasolę. Najbardziej popularną odmianą nanercza jest nanercz zachodni, popularnie nienazwany nerkowcem. 

Nieśplik

Nieśplik występuje w południowo-wschodnich Chinach. Owoc ten ma okrągły kształt, jest gładki a czasami pokryty meszkiem. Dojrzały przybiera kolor żółty lub pomarańczowy. Miąższ jest żółty o słodkim, lekko kwaskowatym smaku.

Owoc ten jest jadalny na surowo, można go też wykorzystać do produkcji syropu na kaszel.

Warzywo na N

Naga Jolokia

Jest to papryka typu chilli, uprawiana w północno-wschodnich rejonach Indii. Nazwa z języka hindi oznacza „wężowa papryka chili”. Do niedawna była uznawana za najostrzejszą papryką na świecie.