Owoce i warzywa na O

Owoc na O

Oliwka

Owoc pochodzący z Basenu Morza Śródziemnego, uprawiany już w czasach starożytnej Grecji. Obecnie uprawia się je także w Afryce, południowej Azji oraz Australii. Oliwki wykorzystuje się do produkcji oleju spożywczego – oliwy.

Oliwki zielone i czarne są tak naprawdę tym samym owocem. O kolorze decyduje stan dojrzałości.

Orzech kokosowy

Owoc palmy kokosowej, rośliny pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej, która szybko rozprzestrzeniła się także w Ameryce Południowej czy Australii. Obecnie jest to najpowszechniej występująca palma na świecie.

Orzech kokosowy jest tak właściwie pestką owocu palmy kokosowej. W jego wnętrzu znajduje się mleczko oraz biały miąższ. Całość otacza twarda zdrewniała skorupa.

Kokos znajduje zastosowanie m.in. w kuchni tajskiej czy chińskiej, a z wysuszonego miąższu produkuje się wiórki.

Orzech cola

Owoc pochodzący z Afryki, obecnie uprawiany także w strefie tropikalnej Ameryki Południowej. Sam owoc przypomina swym wyglądem spłaszczone ziarna fasoli, pokryte jasnobrązową skórką.

Orzech cola zawiera dużą ilość kofeiny, nawet do 2%. Już od dawnych czasów żucie orzecha coli uznawane było za formę pobudzenia organizmu. Cola jest także składnikiem wykorzystywanym do produkcji Pepsi czy Coca-Coli.

Opuncja

Owoc na O zaliczany do rodziny kaktusowatych, występujący w obu Amerykach. Owoce opuncji figowej przyjmują formę niedużych, spłaszczonych kulek koloru od zielonego do czerwonego, pokrytych niedużymi kolcami.

Owoc opuncji jest bardzo słodki i zawiera dużo witaminy C, miąższ jest mocno pomarańczowy i lekko galaretowaty.

Orzech włoski

Owoc występujący w stanie dzikim w Europie oraz Azji. Często uprawiony. Orzech włoski to niewielki owoc o kulistym kształcie, jego zewnętrzną warstwę tworzy zdrewniała skorupka, a wewnątrz znajduje się bogate w substancje odżywcze jądro. 

Warzywo na O

Ogórek

Warzywo na O zaliczane do rodziny dyniowatych, a więc tej samej co melon czy arbuz. Ogórek występuje powszechnie w wielu regionach świata.

Ogórek przyjmuje podłużny kształt, jest pokryty zieloną skórką pod którą znajduje się soczysty miąższ i bardzo drobne delikatne pestki.