Owoc na M
Morela
Owoc pochodzący z Azji, obecnie uprawiany w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Morela to owoc o kulistym kształcie, którego kolor przybiera barwę żółtą. Pod miękką skórką znajduje się soczysty i słodki miąższ oraz stosunkowo duża pestka.
Morele można spożywać na surowo, ale wykorzystuje się je także do produkcji takich przetworów jak dżemy czy soki.
Marakuja
Owoc na literę M pochodzący z Ameryki Południowej. Współcześnie uprawiany także w Australii, na Hawajach czy Wyspach Galapagos. Dojrzałą marakuja przybiera żółtą barwę, a jej miąższ jest słodki i galaretkowaty.
Mango
W stanie naturalnym mango występuje w Azji Południowej, głównie w Indiach. Jednak jego uprawy rozmieszczone są na całym świecie, w strefie klimatu tropikalnego. Mango to owoc narodowy Indii, Pakistanu oraz Filipin. Liście mangowca znajdują się na fladze Bangladeszu.
Dojrzały owoc mango przyjmuje różną barwę, może być zielony, żółty, pomarańczowy lub czerwony. Pod skórką znajduje się bardzo słodki, miękki miąższ oraz stosunkowo duża, mocno spłaszczona pestka.
Mandarynka
Owoc na M pochodzący z Azji Południowej, obecnie uprawiany na szeroką skalę w w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Mandarynka to niewielki, kulisty owoc o budowie podobnej do pomarańczy.
Pod skórką znajduje się bardzo soczysty miąższ, który w zależności od odmiany jest słodki lub lekko kwaskowaty.
Malina
Owoc występujący w stanie dzikim niemal w całej Europie (poza Islandią oraz Portugalią) i Azji. Z kolei uprawy malin znajdują się niemal na całym świecie. Owoc składa się z licznych, drobnych kuleczek, które zawierają w sobie niewielką pestkę.
Maliny mogą być spożywane na surowo, jednak najbardziej popularnym produktem, który z nich powstaje jest bogaty w witaminy sok.
Mirabelka
Odmiana śliwki. Owoc na M wysapujący powszechnie w europejskim klimacie umiarkowanym. W Polsce roślina występująca zarówno dziko jak i w formie upraw.
Mirabelka to niewielki owoc o kulistym kształcie, pokryty żółtą skórką pod którą znajduje się miękki, słodki i soczysty miąższ.
Morwa
Owoc występujący w przede wszystkim w Azji, ale także w Afryce i Ameryce Północnej, sporadycznie można go spotkać także w Europie. Morwa swym wyglądem przypomina nieco malinę, dojrzały owoc może być biały lub czarny.
Morwę wykorzystuje się do produkcji wina i soków, ale także jako dodatek do ciast, tart czy deserów.
Mangostan
Mangostan w stanie naturalnym występuje w Indonezji, Malezji oraz Tajlandii. Jego owoce są kuliste, a dojrzałe przybierają kolor fioletowy.
Wewnątrz znajdują się zwarte nasiona, które wyglądem przypominają czosnek, to właśnie one są jadalną częścią owocu. Ich smak można przyrównać do poziomki, ananasa czy pomarańczy.
Miechunka
Owoc na literę M występujący w stanie naturalnym w międzyzwrotnikowej części obu Ameryk, głównie w Meksyku. Jeden gatunek tego owocu występuje także w Europie i Azji. Miechunka przyjmuje kolisty kształt, dojrzały owoc jest pomarańczowy, a pod skórką znajduje się miękki miąższ zawierający dużą liczbę drobnych nasion.
Miechunkę wykorzystuje się przede wszystkim w medycynie naturalnej jako sposób na wsparcie odporności. Można z niej zrobić nalewkę, dodać do deseru czy dań z makaronu lub kaszy.
Warzywo na M
Marchew
Przez niektórych uznawana za owoc. Marchew występuje w stanie dzikim w Europie, Azji oraz Afryce. Jest także ważną rośliną uprawną. Ceniony jest przede wszystkim jej korzeń, który przyjmuję podłużną formę, miąższ jest pomarańczowy, fioletowy, biały czy żółty, zwarty i twardy.
Melon
Warzywo na literę M należące do rodziny dyniowatych, a więc tej samej co np. dynia czy ogórek. Melon to gatunek ogórka, który dziko występuje w Afryce. Z kolei jego uprawy można spotkać w Azji, Europie, Ameryce oraz Australii.
Melon to warzywo, które przyjmuje kulisty, spłaszczony kształt. W zależności od odmiany jego skórka możne być żółta czy brązowa, a miąższ pomarańczowy czy jasnozielony.
Maniok
Warzywo na M pochodzące z Brazylii. Bulwy osiągają wielkość do 60 cm długości i 4 kg wagi. Z zewnątrz brązowe, w środku są białe. W stanie surowym maniok jest trujący dlatego przed spożyciem trzeba go odpowiednio przygotować – wypłukać i ugotować.
W obszarze tropikalnym Ameryki, Afryki oraz Azji maniok stanowi podstawowe źródło pożywienia dla prawie 70% mieszkańców.
Owoce na M – zdjęcia
Mangostan
Morela
Mango
Mandarynka
Malina
Mirabelka
Morwa
Miechunka
Warzywa na M – zdjęcia
Marchew
Melon
Maniokhttps://panstwa-miasta.com.pl/miasta/miasta-na-m/