Owoce i warzywa na G

Owoc na G

Gruszka

Owoc gruszy, która pierwotnie występowała w strefie umiarkowanej Europy oraz Azji. Obecnie ze względu na duże walory smakowe i odżywcze gruszkę uprawia się w wielu miejscach świata. Istnieje kilka tysięcy odmian tego owocu, a każdy z nich posiada unikalne cechy takie jak poziom twardości, zawartość cukru czy kształt.

Gruszka znajduje zastosowanie jako składnik kulinarny, ale wykorzystuje się ją także w kosmetyce czy medycynie naturalnej.

Gujawa

Owoc na G występujący głównie na Karaibach oraz całej Ameryce Środkowej. Z zewnątrz wyglądem przypomina zielone jabłko, a wewnątrz pomidora. Miąższ gujawy zawiera bardzo dużo witaminy C, z kolei pestki są źródłem pektyny.

W smaku owoc ten przypomina połączenie gruszki, figi oraz pigwy. Spożywa się go na surowo lub jako dodatek do różnych deserów. Z liści gujawy przygotowuje się także herbatę.

Grejpfrut

Owoc powały przez skrzyżowanie pomelo (pomarańczy olbrzymiej) z pomarańczą chińską. Pierwsze uprawy grejpfrutów założono w XVII w. na wyspie Barbados. Obecnie są one hodowane na szeroką skalę w strefie klimatu podzwrotnikowego.

Granat

Owoc występujący naturalnie w zachodniej Azji, jednak uprawiany w wielu innych miejscach na świecie. Już w starożytnej Mezopotamii granaty były ważnym elementem diety mieszkańców.

Z granatów powstaje wino czy bardzo popularny na Bliskim Wschodzie sok. Ponadto korę tej rośliny wykorzystuje się w medycynie naturalnej jako lekarstwo na problemy układu pokarmowego.

Granadilla

Znana także jako męczennica języczkowata. Owoc pochodzący z północnych obszarów Ameryki Południowej, obecnie uprawiany na szeroką skalę w strefie klimatu równikowego.

Granadilla to nieduży owoc o kulistym kształcie, który po dojrzeniu przybiera żółtą barwę. Wewnątrz znajduje się galaretowaty miąższ oraz liczne pestki.

Głóg

Owoc na literę G występujący powszechnie na terenie Europy. Rośnie na ciernistych krzewach osiągających do 4 m wysokości. Owoce te przybierają postać drobnych, czerwonych kulek.

Z głogu wytwarza się różnego rodzaju przetwory: dżemy, soki czy napary. Owoc ten może być także składnikiem mieszanki herbacianej.

Warzywo na G

Groch zwyczajny

Warzywo pochodzące z azjatyckiego Kaukazu, obecnie uprawiane w wielu miejscach na świecie. Najstarsze dowody na wykorzystywanie tego warzywa pochodzą sprzed 10 tys. lat.

Groch zwyczajny jest surowcem do produkcji paszy dla zwierząt, ale przeznacza się go także do spożycia przez ludzi. Stanowi on ważny składnik polskiej zupy – grochówki.

Gurdlina wężowa

Warzywo tropikalne występujące w północnej Australii oraz Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana także w Afryce i na Florydzie. Często stosowana jako tańszy zamiennik pomidora.

Warzywo kształtem przypomina poskręcanego węża, a jego długość dochodzi do 150 cm. Smak warzywa określa się jako łagodny i kremowy.