Najdroższa kanapka – Quintessential Grilled Cheese
Kto nie lubi dobrej kanapki? Chrupiące pieczywo, ser, szynka, majonez i inne ulubione dodatki, to świetny sposób na szybką i niedrogą przekąskę. No bo ile może kosztować kanapka? Góra kilkadziesiąt złotych i to w wersji naprawdę wypasionej.
Jednak są ludzie, dla których kanapka za tak niską cenę nie jest w stanie przejść przez gardło. Restauracja Serendipity 3 w Nowym Jorku postanowiła wyjść im naprzeciw, przygotowują najdroższą kanapkę na świecie. Aktualna cena to 214$ czyli niecałe 1000 zł.
Szef kuchni nazwał ją Quintessential Grilled Cheese i od 7 lat widnieje ona w Księdze Rekordów Guinnessa.
Podstawą jest oczywiście pieczywo, ale nie byle jakie. Chleb szampański zawierający w swoim składzie Dom Perignon (1000 zł za butelkę) oraz płatki 24-karatowego złota. W cenie kanapki dostajemy dwie niewielki kromki tego chleba, każda z nich pokryta jest białym masłem truflowym.
Głównym składnikiem jest jednak bardzo ekskluzywny, włoski ser Caciocavallo Podolico. Powstaje on z mleka krów rasy Podolica, wypasanych na górskich zboczach południowych Włoch. Krowa ta jest bardzo rzadka,. Na świecie występuje do 25 tys. osobników. Co więcej mleko można uzyskać tylko przez 2 miesiące w roku, w maju i czerwcu.
Szampański chleb, masło z truflami i ten wyjątkowy włoski ser podawane są w formie tosta, wraz z sosem pomidorowym z kawałkami homara południowoafrykańskiego.
Kanapkę należy zamówić z co najmniej 48-godzinnym wyprzedzeniem.
Restauracja serwująca tę kanapkę znana jest również z przygotowania najdroższego deseru, burgera, hot doga czy największego torta weselnego.
Najdroższy burger świata – Golden Boy
Ulepszoną wersją kanapki jest burger, dlatego też cena najdroższego hamburgera musi być odpowiednio wyższa. Najbardziej z ceną zaszalał holenderski szef kuchni Robbert Jan de Veen z restauracji De Daltons.
Cena: 5000 euro czyli jakieś 23 tys. zł. Burger nosi nazwę Golden Boy i został skomponowany tak, aby w jego składzie znalazło się jak najwięcej najdroższych składników.
Podstawą jest mięso mielone z japońskiej wołowiny Kobe – oczywiście najdroższej na świecie – cena za 1 kg: 1100 zł. Wśród dodatków znajdziemy płatki białej trufli, plastry hiszpańskiej, bardzo drogiej szynki, krążki cebulowe w cieście na bazie szampana Dom Perignon, kawałek homara królewskiego oraz irański kawior z bieługi – to najdroższy kawior na świecie, którego cena za 1 kg grubo przekracza 100 000 zł.
Bułka w całości pokryta jest płatkami jadalnego złota. Szef nie oszczędzał też na sosach. Majonez przygotowywany jest z wędzonych kaczych jaj, a sos BBQ powstaje na bazie najdroższej kawy na świecie (Kopi Luwak – 1 kg może kosztować nawet 6000 zł) oraz szkockiej whisky (cena za butelkę 7000 zł).
To jeszcze nie koniec ekstrawaganckich składników. Burger zawiera także kawałek pomidora tygrysiego, marynowanego w japońskiej matchy.
Podobno składniki doskonale się uzupełniają a smak jest bardzo intensywny. Żeby przekonać się o tym na własnej skórze, trzeba zgłosić się 2 tygodnie wcześniej i wpłacić zaliczkę 3 500 zł.
Najdroższa pizza na świecie – Pizza Ludwika XIII
Pizza to chyba najpopularniejsze danie na świecie, może poza Polską gdzie od lat króluje kebab. Niemniej, pizzerię znajdziemy w każdej większej miejscowości. Pośród nich kryją się wybitne lokale serwujące doskonałą pizzę, ale także miejscówki których dania są obrazą dla rodowitych Włochów.
Tak może być też z najdroższą pizzą na świecie, która jest tylko luźnym nawiązaniem do włoskiego pierwowzoru.
Żeby jej spróbować trzeba udać się do Salerno we Włoszech, gdzie swoją ekstrawagancka pizzę podaję szef kuchni, Renato Viola.
Próżno szukać na niej plebejskiej mozzarelli, pomidorów czy bazylii. Już samo ciasto jest przepełnione rzadkimi i ekskluzywnymi składnikami. Podstawę stanowi ekologiczna mąka arabska z dodatkiem australijskiej różowej soli.
Ciasto dojrzewa przez 3 dni. Następnie jest formowane w 20 cm placek (wszystko co drogie nie powala rozmiarem) i wzbogacane o dodatki.
Znajdziemy wśród nich 3 rodzaje bardzo drogiego kawioru, mięso z norweskiego homara, mozzarellę z mleka bizona, krewetki oraz 7 rodzajów sera.
Na cenę składa się także wyjątkową obsługa. Pizza w całości, poza ciastem przygotowywana jest w domu klienta. Szef kuchni, sommelier oraz kelnerzy wraz z zestawem kosztownych talerzy i widelca zorganizują ucztę w twoim domu.
Co więcej pizza podawana jest z szampanem rocznik 1995 a także najdroższym i najrzadszym koniakiem na rynku.
Najdroższe lody – Golden Opulence Sundae
Golden Opulence Sundae to lody serwowane na specjalne zamówienie w nowojorskiej restauracji Serendipity 3. W 2007 roku zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa jako najdroższy deser lodowy na świecie w cenie 1000 USD, co w przeliczeniu na złotówki daje około 4500 zł.
Restauracja podała, że sprzedaje około jednego na miesiąc. Deser lodowy został przygotowany, aby uczcić 50-tą – „złotą” – rocznicę lokalu w 2005 roku.
Najdroższy deser lodowy na świecie składa się z trzech gałek lodów z dodatkiem wanilii z Madagaskaru pokrytych jadalnym złotem.
Całość polana jest syropem czekoladowym z najdroższego kakao na świecie oraz posypana kawałkami czekolady z ziaren kakaowca zebranych nad Morzem Karaibskim na wybrzeżu Wenezueli.
Lody są też ozdobione egzotycznymi kandyzowanymi owocami z Paryża, złotymi migdałami/drażetkami, czekoladowymi truflami i marcepanowymi wiśniami.
Do deseru dodaje się maleńką szklaną miseczkę, ekskluzywnego kawioru deserowego, wykonanego z amerykańskiego kawioru Golden, znanego ze swojego złocistego koloru.
Deser wieńczy kwiat wykonany z cukru oraz drobne płatki jadalnego złota.
Kupując ten deser w cenie dostajemy złoty puchar oraz łyżeczkę.
Najdroższy deser – Frrozen Haute Chocolate
Żeby spróbować najdroższego deseru na świecie musimy udać się pod znany nam już adres Serendipity 3 w Nowym Jorku. Stephen Bruce, właściciel tej restauracji, przy współpracy z luksusowym jubilerem Euphoria New York stworzył „Frrozen Haute Chocolate”. Deser, który kosztuje więcej, niż większość dostępnych na rynku samochodów.
Za taką przyjemność trzeba zapłacić 25 000 $ czyli grubo ponad 100 000 zł.
Deser czekoladowy przygotowywany jest z mieszanki 28 odmian kakao z całego świata, w tym 14 najdroższych i najbardziej egzotycznych. Czekoladowy krem naszpikowany jest kawałkami jadalnego złota i zwieńczony bitą śmietaną, a jakże obsypaną złotem oraz kawałkami czekoladowej trufli.
Zastawa na której podawany jest deser to prawdziwe dzieło sztuki. U podstawy pucharka znajduje się bransoleta z 18-karatowego złota wysadzana diamentami. Łyżeczka również wykonana jest ze złota i ozdobiona kamieniami szlachetnymi. Łyżeczkę oraz pucharek można, zabrać do domu i raczej nikt nie posądzi nas o bycie przysłowiowym Januszem.
Pomysłodawca tego deseru przyznaje, że samo zaprojektowanie łyżeczki zajęło mu 3 miesiące, a opracowanie składników i proporcji znacznie dłużej.
Złoto, kamienie szlachetne, bardzo drogie składniki oraz wiele godzin pracy szefa kuchni, to wszystko złożyło się na tak wysoką cenę tego deseru.