Owoce i warzywa na B

Owoc na B

Banan

Banan to owoc na literę b, który jest bardzo popularny w Polsce i na świecie. Charakteryzuje się miękkim miąższem i skórą, która się nie je. W Polsce najczęściej można spotkać tylko jedną odmianę tego owocu choć na świecie występują tysiące różnych.

Borówka amerykańska

Inaczej zwana jagodą niebieską lub borówka wysoką, jej krzew może osiągać 2,5 m wysokości.  Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzeniła się też na inne kontynenty. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach, również w Polsce. 

Brzoskwinia

Owoc na b pochodzący najprawdopodobniej z  środkowych i północno-wschodnich Chin. Do europy dotarła ok. 2300 lat temu i rozprzestrzeniała się na inne kontynenty. Obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko jako roślina uprawna. Drzewo osiąga o wysokości 6 m, żyje do 30 lat.

Warzywo na B

Bób

Bób to warzywo na litrę B, które nie występuje już w stanie dzikim i nie jest znane miejsce jego pochodzenia. Owoce są w kształcie strąku a rosną na krzakach, które osiągają do 100 cm wysokości.

Prawidłowa nazwa to wyka bób choć może też występować pod nazwą regionalną jako bober. Bób posiada jedną odmianę która nazywana jest bobikiem, która różni się przekrojem, wysokością, dłuższymi liśćmi i mniejszymi, niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze.

Brukselka

Brukselka a tak naprawdę Kapusta warzywna brukselska to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

Swym wyglądem przypomina zwykłą kapustę tylko jest o wiele mniejsza.

Bakłażan

Bakłażan to wydłużona lub kulista, do 30 cm, soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym. Prawidłowa nazwa to psianka podłużna można spotkać go też pod innymi nazwami takimi jak oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Rośnie na krzakach do 100 cm wysokości, które często są pokryte kolcami.

Pochodzi z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii, w Polsce może uprawiany być w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych.

Brokuł

Warzywo na literę B prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Prawidłowa nazwa to kapusta szparagowa. Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą. W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych koloru zielono-brązowego.

Uznawany jest za przodka kalafiora. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma.

Botwina

Botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Stosuje się ją do zup, sałatek i potraw duszonych. 

Burak

Burak to warzywo często o kolorze czerwonym. W buraku jadalny jest korzeń oraz jego liście. Pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, okolic Morza Kaspijskiego i Indii. W Polsce pospolita roślina uprawna.

Batat

Batat to gatunek byliny znany pod nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Jego prawidłowa nazwa to wilec ziemniaczany. Jadalne bulwy korzeniowe osiągające wagę do 3 kg, mają biały, różowy lub czerwony miąższ.

Batat pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.

Brukiew

Brukiew to warzywo na literę B występuje też pod nazwą karpiel. Jest odmianą kapusty rzepak, nie rośnie dziko, wystepuje tylko w uprawie. Pochodzi ze Skandynawii lub Rosji, gdzie szeroko uprawia się ją do dziś. Przypomina kształtem buraka.

Podczas II wojny światowej była ważnym składnikiem menu, wytwarzano z niej m.in. sok, również w Polsce masowo spożywana była podczas wojny.